Ak premýšľate, s ktorým lekárom sa poradiť pri bolestiach v oblasti chrbta, nie ste sami. Môže byť ťažké zistiť, kam sa obrátiť. Medzi lekárov a iných odborníkov, ktorí by mohli pomôcť, patria ortopédi, neurológovia a fyzioterapeuti.

Hoci v posledných rokoch sa hranice medzi tým, čo presne robí neurológ a ortopéd pri bolestiach chrbta, možno zotreli, stále medzi nimi existujú zjavné rozdiely, ktoré môžu rozhodnúť o tom, ku komu sa máte objednať.

Bolesť chrbta je jedným z najčastejších dôvodov, prečo ľudia navštívia lekára. Bolesť môže mať rôznu intenzitu, od tupej, stálej bolesti až po náhlu, ostrú alebo vyžarujúcu bolesť. Existujú dva typy bolesti chrbta:

  • akútna (krátkodobá) bolesť chrbta trvá niekoľko dní až niekoľko týždňov. Zvyčajne ustúpi sama v priebehu niekoľkých dní a nedochádza k dlhodobej strate funkcie
  • chronická bolesť chrbta je bolesť, ktorá pretrváva 12 týždňov alebo dlhšie, a to aj po vyliečení pôvodného zranenia alebo príčiny bolesti chrbta

Vyšetrenie u ortopéda

Hlavné zameranie ortopéda je užšie ako neurológa. Ortopéd je lekár, ktorý sa špecializuje na poranenia resp. ochorenia pohybového aparátu. Sleduje svojho pacienta od začiatku liečby až po zotavenie resp. až do ukončenia rehabilitácie. Ochorenia pohybového aparátu zahŕňajú kosti, kĺby a svaly. Ortopédi bežne pracujú aj s podvrtnutiami a natiahnutiami, ktoré postihujú vaše svaly, šľachy a iné spojivové tkanivá. Zároveň liečia aj ochorenia ako je artritída a osteoporóza. Ortopéd používa diagnostické zobrazovacie nástroje (röntgenové snímky, CT a MRI), aby získal jasný obraz o vašom pohybovom aparáte a zistil, kde došlo k zraneniu alebo poškodeniu kostí a svalov. Môže odporučiť konzervatívnu liečbu vrátane fyzikálnej terapie a podporných pomôcok.

Vyšetrenie u neurológa

Neurológia je lekársky odbor, ktorý presnejšie diagnostikuje a lieči problémy centrálneho nervového systému, ktorý sa skladá z mozgu, miechy, chrbtice a periférnych nervov. Neurológ sa zameriava na liečbu ochorení postihujúcich celý centrálny nervový systém. Neurológovia sa spájajú predovšetkým s liečbou neurologických ochorení s príznakmi, ako sú bolesti hlavy, závraty, pocity mravčenia, necitlivosť alebo strata citlivosti, a dokonca aj zhoršené mentálne schopnosti. Pri poranení chrbtice bude neurológ pátrať po príznakoch a symptómoch, ktoré svedčia o tom, že máte neurologické poranenie (stratu pamäti alebo náhly nedostatok koordinácie). Neurológovia diagnostikujú traumatické poranenia mozgu a poranenia chrbtice a súvisiacich nervov a môžu používať diagnostické nástroje, ktoré monitorujú činnosť mozgu a nervové reakcie.

Ortopedické alebo neurologické vyšetrenie

Každý neurológ a ortopéd môže mať iné zameranie, ktoré ich môže odlišovať od ostatných lekárov. Napríklad niektorí neurológovia sa môžu špecializovať na poranenia mozgu, zatiaľ čo ortopedickí lekári môžu mať zameranie na detské ochorenia chrbtice. Obaja sú kvalifikovaní na liečbu problémov s chrbticou a krkom, ale ich podšpecializácia ich môže urobiť lepšou voľbou pre váš typ ochorenia.

Neurológ je najlepšou voľbou na liečbu stavov, ako je napríklad nádor miechy, syringomyélia a Chiariho malformácia. Na druhej strane, také stavy, ako je skolióza u detí a dospelých, deformity chrbtice alebo kyfóza, stále patria do pôsobnosti ortopéda.

Bez ohľadu na vašu jedinečnú situáciu sa nezabudnite opýtať na špecializáciu neurológa alebo ortopéda, aby ste zistili, či jeden z nich môže byť lepšie vybavený na uspokojenie vašich potrieb ako iný.

Keď vám stav chrbtice spôsobuje bolesť, je dôležité určiť príčinu bolesti. Ak je bolesť spôsobená predovšetkým kosťami alebo svalmi, potom môže byť dobrou voľbou ortopéd. Ortopéd môže posúdiť zlomeninu alebo natrhnutie svalu, ktoré vám spôsobujú bolesť, a pomôcť vypracovať plán liečby, ktorý túto bolesť zvládne a pomôže vám vyhnúť sa chronickej bolesti do budúcnosti. Ak však bolesť zahŕňa neurologické príznaky (tŕpnutie, mravenčenie, znížená citlivosť až necitlivosť, závraty, bolesti hlavy, nedostatok koordinácie a.i.), potom je najlepšou možnosťou na posúdenie a diagnostikovanie bolesti nervov neurológ. Existuje mnoho poranení chrbtice, ktoré môžu ovplyvniť nielen samotné stavce, ale aj svaly a nervy v ich blízkosti. Keď máte bolesti nervov, ktoré nechcú zmiznúť a začínajú ovplyvňovať váš každodenný život, potom by ste mali navštíviť neurológa, aby vám môžu stanoviť správnu diagnózu a začať liečbu, ktorá vám pomôže zmierniť bolesť. Neurológovia liečia bolesť nervov kombináciou terapií v závislosti od vášho konkrétneho stavu, ktoré môžu zahŕňať lieky proti bolesti, injekcie, zdravotnícke pomôcky a iné.

Najčastejšie bolesti

Ak máte bolesti, ktoré majú pôvod v sedacej oblati, rozšírili sa do celej dolnej končatiny v takom rozsahu, že normálna chôdza a státie sa stali ťažkými, môžete ísť o útlak nervu. Ide o nervové ochorenie, pri ktorom herniovaná platnička vyvíja tlak na nerv, až do vzniku pretrvávajúcej bolesti v okolí nervu. Tento stav je problémom nervov, a preto návšteva neurológa ponúkne vhodné riešenie.

Ak máte pretrvávajúcu bolesť zadku alebo nôh, ktorá neustupuje ani po vytrvalej námahe, a ak sa vám mierne uľaví vždy, keď sa celým telom nakloníte dopredu, môžete mať zúženie chrbticového kanála, ktoré spôsobuje silnú bolesť a nepohodlie. Tento stav môže byť spôsobený buď vekom, alebo genetickými faktormi a ide o ochorenie chrbtice. Preto by ste mali navštíviť neurológa alebo neurochirurga.

Čo je to platnička?

Spinálna platnička má mäkký stred, ktorý je obalený pevnejším, gumovitým vonkajším plášťom. Niekedy sa hovorí o skĺznutej, herniovanej alebo prasknutej platnička. K hernii platničky dochádza vtedy, keď sa časť jadra vytlačí cez trhlinu v prstenci. Hernia platničky, ktorá sa môže vyskytnúť v ktorejkoľvek časti chrbtice, môže podráždiť blízky nerv. V závislosti od toho, kde sa hernia disku nachádza, môže mať za následok bolesť, necitlivosť alebo slabosť ruky alebo nohy. Mnoho ľudí nemá žiadne príznaky hernie disku.

Disky jednotne rozkladajú hmotnosť tela. V dôsledku neprimeraného tlaku v určitej časti platničky sa niektoré vlákna plášťa pretrhnú a jadro sa vyklenie. V pokročilom stupni môže táto vypuklá časť stlačiť príslušný nervový koreň. V dôsledku kompresie môžu pacienti pociťovať vyžarujúcu bolesť v nohách.

Na záver

V mnohých prípadoch bolesť spodnej časti chrbta zmizne sama v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. Ľahké naťahovanie, aplikácia ľadu alebo nahrievacích vankúšikov a užívanie nesteroidných protizápalových liekov sú niektoré zo spôsobov, ako môžete liečiť miernu bolesť spodnej časti chrbta doma. Ak ťažkosti neustupujú je potrebné navštíviť špecialistu na danú problematiku.