Karpálny tunel je úzky priechod obklopený kosťami a väzmi na dlaňovej strane ruky. Syndróm karpálneho tunela je spôsobený tlakom na nervus medianus, ktorý cez neho prechádza. Keď je nerv stlačený, dochádza k vzniku ťažkostí.

Príznaky

Príznaky syndrómu karpálneho tunela zvyčajne začínajú postupne a zahŕňajú brnenie alebo necitlivosť prstov alebo ruky. Zvyčajne je postihnutý palec a ukazovák, prostredník alebo prstenník, ale nebýva však malíček. Pocit sa môže šíriť od zápästia nahor po ruke. Tieto príznaky sa často objavujú pri držaní volantu či telefónu alebo vás môžu prebudiť zo spánku. Mnohí ľudia si „pretrepávajú“ ruky, aby sa pokúsili zmierniť svoje príznaky. Pocit necitlivosti sa môže časom stať stálym. Môžete pociťovať slabosť v ruke a púšťať predmety. Môže to byť spôsobené necitlivosťou ruky alebo slabosťou svalov palca, ktoré sú tiež ovládané týmto nervom.

U väčšiny pacientov sa syndróm karpálneho tunela časom zhoršuje. Môže viesť k poškodeniu nervu. Aby sa predišlo trvalému poškodeniu, môže sa u niektorých pacientov odporučiť operácia na odstránenie tlaku na n. medianus.

Konzervatívna liečba

Obmedzte všetko, čo vás núti často ohýbať zápästie alebo silno držať, napríklad používanie vibračných nástrojov pri práci alebo hranie na hudobnom nástroji.

Zápästná dlaha pomáha zmierniť tlak na nerv. Nosíte ju v noci, keď spíte. Dlahu budete musieť nosiť najmenej 4 týždne, kým sa môžete začať cítiť lepšie.

Injekcia steroidov v blízkosti karpálneho tunela môže u väčšiny ľudí znížiť necitlivosť alebo bolesť, ale príznaky sa zvyčajne vrátia po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch.

Operačné otvorené uvolnenie karpálneho tunela

Uvoľnenie karpálneho tunela je operácia na liečbu syndrómu karpálneho tunela. Pri uvoľnení karpálneho tunela sa urobí rez v dlani priamo nad väzom karpálneho tunela a následne sa prereže samotný väz, aby uvoľnil tlak na nerv. Tým sa zabráni stláčaniu nervu. Operácia sa najčastejšie vykonáva jedným rezom na dlaňovej strane zápästia, zvyčajne v lokálnej anestézii. To znamená, že počas operácie budete pri vedomí, ale operovaná oblasť bude znecitlivená. Stále môžete cítiť určitý tlak, ale nemali by ste cítiť žiadnu bolesť. Pred operáciou si musíte z ruky alebo prstov odstrániť všetky šperky. Ak užívate nejaké antikoagulačné lieky (lieky na riedenie krvi), je potrebné, aby ste ich niekoľko dní pred operáciou prestali užívať po konzultácii s Vašim všeobecným lekárom alebo internistom.

Po operácii by sa vám mala zmierniť bolesť a necitlivosť ruky. Prípadná slabosť by sa mala časom zlepšiť. V ten istý deň by ste mali byť schopní ísť domov. Nebudete si musieť baliť tašku na noc ani sa nijako pripravovať na to, že budete preč. Bezprostredne po operácii nebudete môcť šoférovať, preto si nezabudnite zabezpečiť odvoz domov. Ruku si nechajte zdvihnutú a obviazanú 2 dni. Je dôležité jemne precvičovať prsty, lakeť a rameno, aby ste predišli stuhnutiu.

Po operácii je potrebné odstrániť stehy, zvyčajne sa to robí približne 10 až 14 dní po zákroku. Pri umývaní alebo kúpaní vám môže pomôcť nosiť na ruke veľkú gumovú rukavicu alebo plastové vrecko.

Po operáciu budete mať viditeľnú jazvu. Spočiatku môže vyzerať hrboľatá a ružová a môže byť citlivá. Zvyčajne sa to do niekoľkých mesiacov ustáli. Masírovanie jazvy a jej okolia jednoduchým hydratačným krémom, môže pomôcť jazvu zahojiť. Vaše príznaky sa môžu zlepšovať až 6 mesiacov. Môže to však trvať až 12 mesiacov.

Možné komplikácie operačnej liečby

Medzi najčastejšie komplikácie spojené s operáciou uvoľnenia karpálneho tunela patrí Infekcia vašej rany, ktorú možno liečiť antibiotikami. Ďalej to môže byť krvácanie. Pod kožou sa vám môže vytvoriť krvná zrazenina (hematóm). Citlivá jazva je menej závažný problém, ktorý sa postupne zlepšuje. Niektorí ľudia však môžu mať jazvu nepríjemnú aj celé mesiace. Poškodenie nervov v zápästí môže spôsobiť dočasnú bolesť a necitlivosť ruky. V zriedkavých prípadoch môže byť strata citu a sily v ruke trvalá.