Meniskus je mäkký “gumovitý nárazník”, ktorý sa nachádza medzi stehennou kosťou a píšťalou. V kolene sa nachádzajú dva menisky – mediálny (vnútorný) a laterálny (vonkajší) meniskus, ktoré slúžia ako tlmiče nárazov. Svojou funkciou znižujú zaťaženie kĺbovej chrupavky v kolennom kĺbe.

Príznaky a diagnóza

Poranenia meniskov sú pomerne časté a vyskytujú sa u pacientov všetkých vekových kategórií. K poraneniu môže dôjsť v dôsledku drepovania, otáčania alebo krútenia počas takmer akejkoľvek činnosti. Po roztrhnutí menisku sa v dôsledku roztrhnutého fragmentu môžu objaviť príznaky ako zablokovanie, cvaknutie a zaseknutie kolena. Často býva prítomný opuch kolena. Tieto príznaky sa zhoršujú pri otáčavých pohyboch, drepoch a intenzívnych činnostiach. Bolesť závisí od typu roztrhnutia menisku. Natrhnuté úlomky menisku sa môžu zachytiť v kolennom kĺbe a spôsobiť pocit pichania. Ak sa dostatočne veľký úlomok zachytí medzi kĺbovými plochami, koleno sa môže „zablokovať“ a nie je možné ho úplne ohnúť alebo vyrovnať. Diagnózu je možné stanoviť na základe anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia a často aj špeciálnych testov. Röntgenové snímky vo väčšine prípadov nevykazujú odchýlku od normálu. V prípade pochybností sa môže na potvrdenie trhliny vykonať magnetická rezonancia. Väčšina trhlín zostáva symptomatická a vyžaduje liečbu.

Kedy opraviť meniskus

Keďže meniskus pomáha chrániť koleno pred opotrebovaním, je nevyhnutné sa ho pokúsiť opraviť vždy, keď je to možné. Veľké množstvo roztrhnutí sa však nepovažuje za opraviteľné. Meniskus má obmedzené zásobovanie krvou a trhliny v oblastiach s malým alebo žiadnym prietokom krvi majú vysoké riziko, že sa nezahoja. Pred operáciou nie je vždy možné predpovedať, či je trhlina menisku opraviteľná.

O oprave menisku sa uvažuje vtedy, keď pacient je zdravý a chce zostať aktívny, rozumie rehabilitácii a akceptuje riziká operácie, roztrhnutie menisku sa nachádza na periférii menisku, tkanivo menisku je dobrej kvality a operatér má skúsenosti s opravou menisku.

Operačná rekonštrukcia

Operácia prebieha artroskopicky. Pretrhnutý meniskus sa opravuje rôznymi minimálne invazívnymi technikami a vyžaduje si pooperačnú ochranu, aby sa umožnilo hojenie. Cieľom operácie menisku je zachovať jeho zdravé tkanivo. Trhlina menisku potrebuje na hojenie prívod krvi, ale iba vonkajšia tretina menisku je prekrvená tak, aby umožnila hojenie trhliny. Opravy sa vo všeobecnosti obmedzujú na túto okrajovú oblasť menisku. Mnohé typy roztrhnutia menisku sa vyskytujú v oblasti menisku bez dostatočného krvného zásobenia na hojenie. Odstránenie menisku sa vo všeobecnosti odporúča pri roztrhnutí oblasti menisku bez prívodu krvi.

Menisektómia vs rekonštrukcia

Trhliny menisku sa môžu liečiť odstránením menisku (meniskektómiou), opravou menisku alebo za výnimočných okolností náhradou menisku. Keďže cieľom operácie je zachovať zdravý meniskus, o opravu menisku sa pokúšame vždy, keď je trhlina opraviteľná. Meniskektómia, teda odstránenie poškodeného tkaniva menisku, má dobré krátkodobé výsledky, ale vedie k rozvoju artritídy o desať až dvadsať rokov neskôr. Oprava meniskov má tiež dobré výsledky, ale potrebuje dlhší čas na zotavenie ako menisektómia, pričom je obmedzená na trhliny, ktoré sa dajú opraviť.

Pooperačný režim

Fyzikálna terapia po operácii menisku sa líši v závislosti od viacerých faktorov. Väčšina pacientov môže koleno zaťažovať krátko po operácii, hoci sa môže používať ortéza. Je potrebné používanie bariel, niekedy až šesť týždňov, aby ste koleno nezaťažovali. Rehabilitácia môže pomôcť obnoviť väčšinu funkcie kolena do dvoch až troch mesiacov, pričom úplné zotavenie trvá niekedy až šesť mesiacov. Behanie sa zvyčajne odkladá na 3 – 4 mesiace po operácii, zatiaľ čo úplný návrat k športovaniu a drepom sa zvyčajne uskutočňuje po 4 – 6 mesiacoch.

Po úplnej rehabilitácii a zotavení nemávajú pacienti žiadne obmedzenia. Ak sa však v čase operácie zistí významné poškodenie alebo degenerácia chrupavky, neodporúčajú sa doskokové športy, aby sa spomalila progresia artritídy.