Skákavý prst je stav, pri ktorom sa prst zablokuje alebo zachytáva (lupká), ak sa ho človek snaží narovnať alebo ohnúť. Obmedzuje pohyb prstov alebo palca. Môže dôjsť k ich „zamrznutiu“ v ohnutej polohe alebo “preskakovaniu” počas pohybu. Postihuje šľachy na prstoch a palcoch ruky.

Prsty alebo palec sa môžu zaseknúť ohnuté smerom k dlani. Môže byť ťažké alebo nemožné narovnať postihnuté prsty. Skákavý prst môže postihnúť ktorýkoľvek z prstov, ale najčastejšie sa vyskytuje na prstenníku (štvrtý prst ruky).

Príznaky

Pri pohybe prstami alebo palcom sa objavuje pocit praskania, lupkania alebo pukania. Bolesť a stuhnutosť pri ohýbaní prstov alebo palca smerom do dlane. Bolesť v dlani v blízkosti bázy prstov alebo palca, ktorá je zvyčajne silnejšia, keď niečo uchopíte. Môže byť prítomný opuch alebo citlivá hrčka v dlani. Vaše prsty alebo palec sa v ohnutej polohe zablokujú (zaseknú). Môže byť nutné použiť druhú ruku na jemné zatlačenie prstov, aby sa narovnali. Príznaky sú zvyčajne horšie hneď ráno. Stuhnutosť sa zvyčajne trochu zlepší, keď začnete prsty a palec používať („rozhýbete ich“).

Príčina

Tento stav spôsobuje opuch šliach prstov alebo palca alebo ich okolia. Šľachy a svaly na rukách spolupracujú pri ohýbaní a narovnávaní prstov a palca. Tieto šľachy obklopuje tunel z tkaniva nazývaný šľachová pošva. Pošva ich chráni a udržiava šľachy na mieste. Skákavý prst vzniká, keď sú šľachy v postihnutých prstoch alebo palci podráždené a opuchnuté (zapálené) a nemôžu sa ľahko posúvať cez svoje puzdrá. Na postihnutej šľache sa môže vytvoriť aj hrbolček (uzlík), ktorý ešte viac sťažuje ľahké kĺzanie šľachy cez puzdro.

Diagnostika

Skákajúci prst sa diagnostikuje pomocou fyzikálneho vyšetrenia. Vyšetrí sa Vaša ruka a prsty a zhodnotia sa na vaše príznaky. Dôležité je spomenúť, kedy ste si prvýkrát všimli bolesť a stuhnutosť.

Konzervatívna liečba

Vyhnite sa činnostiam, ktoré si vyžadujú opakované uchopenia alebo dlhodobé používanie vibrujúcich ručných strojov, kým sa vaše príznaky nezlepšia. Nosenie dlahy môže pomôcť pri odpočinku šľachy. Strečingové cvičenia môžu pomôcť udržať pohyblivosť prsta. V neposlednom rade je to protizápalová medikácia. Na zníženie opuchu sa môže použiť injekcia kortikoidov v kombinácii s lokálnym anestetikom. Kortikosteroidy účinkujú tak, že znižujú opuch a umožňujú šľache opäť voľný pohyb.

Chirurgická liečba

Chirurgický zákrok sa odporúča, ak iné spôsoby liečby nefungujú alebo sú nevhodné. Operatér prereže postihnutú časť šľachového puzdra, aby sa šľacha mohla opäť voľne pohybovať. To, či sa odporučí operácia, bude závisieť od okolností, ako je veľkosť bolesti, pridružené zdravotné problémy, ako je reumatoidná artritída, a ako veľmi ovplyvňuje váš život.

Vo väčšine prípadov je skákavý prst skôr nepríjemnosťou ako vážnym stavom. Ak sa však nelieči, postihnutý prst alebo palec môže natrvalo uviaznuť v ohnutej polohe. To môže sťažovať vykonávanie každodenných činností.

Chirurgická liečba skákavého prsta je účinná a len zriedkavo sa stáva, že sa problém u liečeného prsta alebo palca vráti. Operácia trvá približne 10 minút. Zákrok sa zvyčajne vykonáva v lokálnej anestézii.

Otvorená operácia

Otvorená operácia si vyžaduje približne 1-1,5 cm dlhý rez na dlani. Na znecitlivenie ruky sa podá injekcia lokálneho anestetika. Počas operácie sa určí miesto, kde sa má urobiť rez v dlani, aby sa mohol prerezať šľachový obal a uvoľniť šľacha. Rana sa uzavrie stehmi a prekryje ju ľahkým obväzom.

Perkutánna operácia

Rovnako ako pri otvorenej operácii sa do ruky vpichne lokálne anestetikum. Namiesto rezu sa však do spodnej časti postihnutého prsta zavedie ihla, ktorou sa prereže väzivo a dostane sa k šľache.

Keďže pri perkutánnej operácii sa nevykonáva rez, nezostane vám rana ani jazva. Zákrok je však o niečo rizikovejší ako otvorená operácia a môže byť menej účinný pri riešení problému. Dôležité nervy a tepny sa nachádzajú veľmi blízko šľachového puzdra a môžu sa ľahko poškodiť. Z tohto dôvodu sa zvyčajne uprednostňuje otvorená operácia.

Rekonvalescencia

Po zákroku by ste mali byť schopní hýbať prstom. Krytie sa dá odstrániť po niekoľkých dňoch, aby sa uľahčil pohyb, a plný pohyb by sa mal vrátiť do 2 týždňov.

Po otvorenej operácii, vaša dlaň môže byť bolestivá, ale akékoľvek nepríjemné pocity by mali do 2 týždňov pominúť.